Mindful Ouderschap

Inhoud en doel van deze training?

  • De ouder-kind relatie versterken.
  • Leren lastige emoties bij jezelf toe te laten.
  • Leren omgaan met stress binnen en buiten de opvoeding.
  • In je kracht als ouder staan.
  • De training is ideaal als je minder reactief op stressvolle situaties en je kind wil reageren.
  • Met compassie voor jezelf zorgen.
  • Bewust worden van je reactieve patronen.
  • Vergroten van je bewustzijn in het dagelijks leven, je concentratie en alertheid.

 

De Training Mindful Ouderschap

De training Mindful Ouderschap bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 2.5 uur per week. De training Mindful Ouderschap is gebaseerd op de met wetenschappelijk onderzoek onderbouwde Mindfulness training ontwikkeld door Jon Kabat Zinn. De training is een combinatie van wetenschappelijke kennis en  meditatietechnieken.

Mindful Ouderschap is een methode om stress in de opvoeding en automatische ouderlijke reactiepatronen te herkennen, begrijpen en te verminderen.

Het programma bestaat o.a. uit uitleg over het effect van stress op de opvoeding. Je voert aandacht-, beweging- en concentratieoefeningen uit. En je krijgt uitdagingen mee naar huis in de vorm van huiswerk. Door de nieuw verworven inzichten bouw je een buffer op tegen stressvolle opvoedingssituaties en breng je kalmte terug in het gezin.

Uit Onderzoek (UVA 2010) van hoogleraar orthopedagogiek S. Bögels en collega’s K. Restifo en A. Lehtonen blijkt de training effectief voor zowel ouders als kind. 

Intake

Voordat je aan de training Mindful Ouderschap kunt deelnemen krijg je eerst een gesprek met je hulpverlener bij de Opvoedpoli en 1 van de trainers. Tijdens dit gesprek wordt er dieper ingegaan op wat de training inhoudt, wat het van je vraagt en of deze training bij je past.

Trainers

De training wordt verzorgd door Richard Koster, gecertificeerd mindfulness trainer en Anke van Diejen. De trainingsplaats voor beide groepen is Grand Café Koekenbier (tegenover de Opvoedpoli), De Kennemerzaal, Kennemerstraatweg 16, Alkmaar.

Kosten

De training is opgezet voor de ouders van kinderen die bij de Opvoedpoli in behandeling zijn. De kosten worden vergoed door de gemeente van de woonplaats van je aangemelde kind. Particuliere aanmeldingen zijn in overleg mogelijk.