Intensieve Traumabehandeling

Intensieve Traumabehandeling

De Opvoedpoli en Care Express in Amsterdam bieden een intensief traumabehandelprogramma voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar oud met een post-traumatische stressstoornis (PTSS).

ITB–Intensieve Traumabehandeling
Heb je last van post-traumatische stressklachten? Werkt de therapie die je nu krijgt onvoldoende of niet snel genoeg? Dan kunnen de 2 weken ITB iets voor jou zijn. In deze 2 weken krijg je in totaal 8 dagen intensieve behandeling. Zo kunnen jouw klachten sneller verminderen en herstel je sneller.

Hoe zien de 2 weken Intensieve Traumabehandeling eruit?
Tijdens de 2 weken krijg je elke dag 2 soorten behandeling: Exposure (Imaginaire Exposure en Exposure in Vivo) en EMDR. En je sluit elke dag af met fysieke inspanning onder begeleiding van een jongerencoach. Dagelijks is er een overdracht naar iemand uit jouw netwerk en reflecteren we samen op de behandeldag. Ook wordt er aanvullende psycho-educatie gegeven en maken we afspraken voor de rest van de dag. Aan het einde van de 2 weken intensieve behandeling zal je jouw traumaverhaal delen met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel misbruik of een geweldsincident. Meer informatie is te vinden op deze website

Wat is Exposure?
Blootstelling aan je herinneringen noemen we Imaginaire Exposure. Bij Imaginaire Exposure wordt tijdens de behandeling de traumatische herinnering zo levendig mogelijk teruggehaald door het terug te vertellen alsof het nu gebeurt. Je beleeft de traumatische gebeurtenis opnieuw maar dan in gedachten. Bij Exposure in Vivo word je geconfronteerd met triggers (bv. een foto, geluid of voorwerp) die je aan de traumatische herinnering doen denken en angst oproepen. Daarom is het belangrijk dat je zelf zo veel mogelijk materiaal verzamelt dat met je trauma’s te maken heeft: geuren, foto’s, geluiden, filmpjes enzovoort.

Samenwerking met behandelaren en je netwerk
Zowel voor, tijdens als na de 2 ITB-weken werken wij intensief samen met jouw reguliere behandelaren. Dit doen we zodat we (1) ons goed kunnen voorbereiden op jouw ITB, (2) we jou gedurende de ITB zo goed mogelijk kunnen ondersteunen en (3) om te zorgen dat je na de ITB je normale behandeling weer goed kunt oppakken. In de ITB-weken werken we systemisch. Dat betekent dat we dagelijks iemand uit je netwerk betrekken middels een overdracht, zodat ze jou zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Op de laatste dag ga jij je traumaverhaal vertellen aan het door jou zelf gekozen steunnetwerk.