Het gaat steeds beter met me
"Als tiener ben ik door mijn moeder uit huis gezet en dat was niet de eerste keer. Ze is borderline, manisch-depressief en heeft een posttraumatische stressstoornis. Ze was altijd aan het blowen, we gingen nooit eens met bammetjes op pad. In totaal heeft ze mij zes keer uit huis gezet en vijf keer weer teruggeëist. Ik heb alles behalve een stabiele jeugd gehad.
Ik ben uiteindelijk bij mijn toenmalige vriend ingetrokken. Toen dat een paar jaar geleden uitging en ik een kamer betrok in een huis vol ongure types, ben ik naar de huisarts gegaan voor hulp. Ik dacht: ‘Ik kan zo blijven doorleven, maar dan doe ik mijzelf en in de toekomst mijn gezin te kort’. Hij verwees mij door naar de Opvoedpoli. Het voelde er meteen heel huiselijk. Ik mocht mijn verhaal doen en ze luisterden naar mij. Voor het eerst draaiden het om mij en niet om hulp voor mijn moeder. Vroeger werd ik door hulpverleners altijd weggezet als het lastige kind. Nooit corrigeerde ze mijn moeder of zeiden ze: ‘Zo kun je niet met je kind omgaan’.
Richard en Emma werden een soort coachduo van mij. Ik heb een IQ test gedaan en allerlei andere testjes. Daaruit kwam dat ik een lichte depressie had en een lichte vorm van ADD, een concentratiestoornis. Ik vond het op het begin heel moeilijk als Emma of Richard mij een compliment gaven. Dan dacht ik: ‘Ze kletsen uit hun nek, daar worden ze voor betaald’. Maar al snel zag ik dat ze alles wat ze zeiden meenden. Aan hun houding en hun ogen. Ze zijn gewoon oprecht. Ik besefte: ‘Krijg nou wat, ik ben wél belangrijk’.
Met Emma praatte ik over mijn gevoelens en Richard hielp mij met allerlei praktische dingen. Waar ik veel aan heb gehad is de bijeenkomst die de Opvoedpoli heeft georganiseerd met allerlei partners van hun; de gemeente, de woonstichting, een re-integratiebedrijf. Je hebt dan 20 minuten om aan elke partner je probleem uit te leggen en om te zeggen wat je nodig hebt. Ik ging daar in november heen en op tweede kerstdag verhuisde ik naar mijn eigen woning. In januari begon ik via het re-integratiebedrijf aan een opleiding.
Helaas bleek in die periode ook dat mijn verzekering de kosten van de Opvoedpoli niet dekte. Ik heb een hele slechte zorgverzekering. Ik moest stoppen met het traject, maar de Opvoedpoli dacht wel meteen mee over alternatieven en Emma zei dat ik altijd bij ze terecht kon met vragen. Na driekwart jaar liep ik weer binnen bij de Opvoedpoli, het ging helemaal niet goed met mij. Ik was zo ontzettend moe. Richard koppelde mij aan Anneke. Zij huurt een kamertje op de Opvoedpoli en is zowel een lifestyle coach. Ik kon bij haar terecht voor een gratis traject. Het klikte gelijk en ik ben nu twee keer per week bij haar.
Ze heeft mij geholpen aan een pgb en door haar ben ik gaan sporten bij Fysio Holland, ook een partnerorganisatie van de Opvoedpoli. Ik sport, neem veel rust en slaap veel. Ik wil weer mijzelf worden en daar gaat Anneke mij bij helpen. Ook helpt ze mij beter te communiceren, daar heb ik moeite mee, en spijkert ze mijn Nederlands en rekenen bij. Door mijn verleden heb ik onvoldoende scholing gehad. Ik heb niveau 1 en 2 gehaald op het mbo, maar wil graag naar niveau 3, de zorgkant op. Ik ben heel blij hoe het nu gaat. Stapje voor stapje leer ik bij en gaat het beter. Het fijne is dat als ik bij Anneke ben, ik ook de mensen van de Opvoedpoli zie. Het is een hecht team en ze weten allemaal wat er gaande is in mijn leven. Ik heb ontzettend veel aan het netwerk van de Opvoedpoli gehad. En nog steeds."
De naam van de cliënt is gefingeerd