Kill the beast, save the child

Psychiater Alfons Crijnen, geneesheer-directeur van De Opvoedpoli, sprak vorige week op de Abuse & Neglect Conferentie in San Diego. Hij ging in op de behandeling van kinderen die de moord op een van hun ouders hebben meegemaakt. Een extreem traumatische gebeurtenis, waarbij het voor een goede behandeling cruciaal is om als behandelaar zelf met de kinderen te spreken over wat er gebeurd is.

Alfons hanteert een strategie die samen te vatten is als “Kill the beast, save the child”. Zorg eerst voor een gevoel van veiligheid en een omgeving waarin het kind veilig kan praten. Door met het kind te spreken over wat er gebeurd is zorg je voor de erkenning van de traumatische gebeurtenis die nodig is voor een succesvolle behandeling.

Met zijn pleidooi voor een direct gesprek met het kinderen die getraumatiseerd zijn door mishandeling en verwaarlozing sloot Alfons zich aan bij veel andere sprekers. Experts op het gebied van kindermishandeling en verwaarlozing zijn het roerend met elkaar eens over het belang van direct contact met- en informatie van jonge slachtoffers.

Lees meer over het congres op de site van ESCAP (European Society for Child and Adolescent Psychiatry)