Inspiratie en een schat aan kennis

 Annemarie van Dalen

Wat is de betekenis van psychisch welzijn en psychische problemen in deze tijd? Wat zijn onze opvattingen over ziek en gezond? Hoe kunnen we met onze hulp nog beter aansluiten bij wat kinderen, jongeren en gezinnen echt nodig hebben? En, hoe kunnen we bijdragen aan een omgeving waarin ruimte is voor variëteit, waar kinderen en jongeren kunnen zijn wie ze zijn en veilig en weerbaar kunnen opgroeien? Dat waren de thema’s van ons symposium “Psychische gezondheid in context” van afgelopen 10 oktober.

Toen ik in 2015 begon als bestuurder van De Opvoedpoli heb ik mij hard gemaakt om de werkwijze van De Opvoedpoli te benutten voor vernieuwing van de jeugd-ggz. Juist door die ggz niet centraal te stellen maar het kind, de jongere en het gezin. Daar organiseren we de hulp omheen, of dat nu psychologische/psychiatrische behandeling is, of hulp bij de opvoeding en coaching van de ouders of ondersteuning in het onderwijs of bij werk. Gewoon doen wat nodig is en wat werkt, over domeinen en schotten heen.

Ik ben super trots op alle collega’s die dit dagelijks doen en die tijdens het symposium prachtige inhoudelijke bijdragen hebben geleverd. Echt een schat aan kennis en nieuwe ideeën! De heldere en ook confronterende inbreng van Jason, Bo en Mariska over hun eigen ervaringen met hulp en behandeling zorgde ervoor dat niemand uit het oog verloor waar het echt om gaat. Mooi ook om te zien dat ook de aanwezige wethouders en gemeenteambtenaren deze richting ondersteunen.

Er zal nog flink gesproken worden de komende tijd over hoe deze ideeën ook echt te vertalen in vormen van financiering en verantwoording die daarbij passen. Maar ik heb er vertrouwen in dat dit goedkomt.

Voor mij was het symposium een mooi sluitstuk van een inspirerende tijd als bestuurder. Ik hoop voor alle collega’s een impuls om te blijven geloven in onze visie en waarden, deze elke dag weer in de praktijk te brengen en te doen wat nodig is voor de kinderen, jongeren en gezinnen. Het ga jullie goed!