Betekenisvol verantwoorden: een experiment?

Annemarie van Dalen, Bestuurder 

Minder administratie en registratie in de jeugdzorg. Daar zijn bijna alle organisaties en gemeenten in Nederland het over eens. Het ligt mij ook na aan het hart. Ik schrijf regelmatig over anders organiseren in de zorg. Centrale begrippen daarbij zijn ‘betekenis’ en ‘visie-gestuurd’. Deze begrippen zijn ook leidend als het gaat om het verminderen van administratieve druk en registratieplicht.

De huidige manier van verantwoorden voelt voor veel hulpverleners als: ‘u vraagt, wij draaien’. Veel gemeenten stellen eisen aan de verantwoording die door hulpverleners niet ervaren worden als ondersteunend aan goede hulpverlening en behandeling, maar als extra administratie die ze alleen voor de gemeente doen.

Perverse prikkel

Maar de problemen met de huidige manier van verantwoorden gaan verder. Sommige gemeenten betalen zorgorganisaties naar de behaalde resultaten. Dat betekent: haal je een doel, dan krijg je betaald. Dat kan leiden tot een perverse prikkel. Als hulpverlener heb je aan het begin van een traject een doel gesteld. Als jij je alleen moet verantwoorden op dat vooraf bepaalde doel, gaat dat in tegen de essentie van een hulpverleningsproces. Dat doel moet je dynamisch kunnen bijstellen. Anders bestaat de kans dat de hulpverlener niet helpt, maar alleen een lager doel stelt dat wel haalbaar is om de financiering te krijgen.

Ambitie

Dat moet anders, daarom zoeken we binnen iHUB naar manieren om anders te verantwoorden. Wij ontwikkelden samen met Spirit, netwerkorganisatie Broosz, Netwerk Effectief Jeugdstelsel Amsterdam (NEJA) en het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) een ambitie voor een nieuwe manier van verantwoorden.

Maar we willen meer.

Samen met Mariënne Verhoef (bestuurder van Spirit) ben ik met de gemeente Amsterdam in gesprek om een experiment te starten om de nieuwe manier van verantwoorden in de praktijk uit te proberen. Samen met de gemeente willen we ontdekken wat relevant is om bij te houden en wat betekenisvol is. De teams die meedoen leggen verantwoording af over drie vooraf afgestemde thema’s die voor de gemeente Amsterdam belangrijk zijn: doelrealisatie, uitval en cliënttevredenheid. Die thema’s zijn het vertrekpunt. Vanuit daar kijken Spirit en De Opvoedpoli naar eenvoudige en betekenisvolle manieren om verantwoording af te leggen. Manieren die passen bij de visie en werkwijze van de organisaties, die recht doen aan de legitieme behoefte van gemeenten en zorgprofessionals voldoende ruimte geeft om hun werk te doen. Ik hoop van harte dat de gemeente Amsterdam vol overtuiging met ons de weg naar een nieuwe, betekenisvolle manier van verantwoorden wil afleggen.

 

Lees hier het interview met Annemarie en Mariënne